Open monumentendag zondag 9 september 2018

open monument.jpg

BURN . Archeologische site 'Hoogeindse Bergen' . Vier bronstijd grafheuvels

De Hoogeindse Bergen is een oud stuifduinenlandschap in de Noorderkempen. Onze voorouders gebruikten deze hoge zandgronden om hun doden te begraven. Vier grafheuvels uit de bronstijd (1500 v. Chr.) getuigen hier nog van.


11.00u en 14.00u - Een archeoloog vertelt

Archeoloog Jeroen Verrijckt vertelt je meer over de vier grafheuvels uit de bronstijd en andere prehistorische vondsten van deze bijzondere archeologische site. 
GEGIDSTE WANDELING / 1km / +/- 45 min / collectief MOOS i.s.m. Jeroen Verrijckt Archeologie en Advies


13.00u en 15.00u – Wandeling met Natuurpunt

Een gids van Natuurpunt begeleidt je doorheen het duinenlandschap van de Hoogeindse Bergen. Het gebied werd doorheen de geschiedenis gekenmerkt door een afwisseling van bos- en heidegebied; beide habitattypes vind je er vandaag de dag nog terug! We staan stil bij enkele kenmerkende soorten.
GEGIDSTE WANDELING / 2.5km / +/- 1uur / Natuurpuntkern Ravels


DOORLOPEND – Proef de bronstijd

Wat gebeurt er als je de resultaten van een pollenonderzoek aan een chocolatier geeft? Geert Moelants van Chocolate & More ging de uitdaging aan en creëerde 4 pralines geïnspireerd op de flora van de Hoogeindse Bergen ten tijde van de grafheuvelbouwers … 3500 jaar geleden!
PRALINES PROEVEN / collectief MOOS i.s.m. Chocolate & More

binnenkant - kopie.jpg


DOORLOPEND – POP-UP van het Museum Aan de Grens - MAG

Speciaal voor deze gelegenheid stelt de Heem- en Erfgoedvereniging Nicolaus Poppelius een deel van hun archeologische collectie tentoon op de site van de Hoogeindse Bergen. Je komt zo meer te weten over de cultuur van de grafheuvelbouwers. 
TENTOONSTELLING / collectief MOOS i.s.m. Heem- en Erfgoedvereniging Nicolaus Poppelius


DOORLOPEND – Schattenjacht voor kinderen

Kinderen kunnen een Geocache-zoektocht doen en het verhaal van de IJle Prijen ontdekken, de witte wezens die rond de grafheuvels spoken! Als ze alle schatten kunnen vinden en de raadsels oplossen, krijgen ze een leuke beloning. Start aan de grafheuvels van de Hoogeindse Bergen of aan de Pastorij van Weelde.
GRATIS ZOEKTOCHT VOOR KINDEREN / +/- 1,5u / collectief MOOS


• De site ‘Hoogeindse Bergen’ is moeilijk toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens.
• De site is bereikbaar met de fiets en met de auto. Inrijden via Geeneinde (volg de pijlen) en uitrijden via de Koningsstraat.
• Is je interesse in de bronstijd gewekt? Bezoek dan ook het Taxandriamuseum in Turnhout en het Stedelijk Museum in Hoogstraten.

• Ontdek vandaag het volledige B URN-verhaal en maak ook kennis met de molen ‘Arbeid Adelt’ en de ‘Pastorij’ in Weelde.

Jeroen Verrijckt