ZELDZAME VONDSTEN ONTDEKT BIJ ARCHEOLOGISCHE OPGRAVING IN OUD-TURNHOUT: RONDLEIDINGEN OP MAANDAG 11 NOVEMBER

Bij  recente opgravingen op een site tussen Opstal en Heerestraat in Oud-Turnhout werden onder meer sporen uit de middeleeuwen en al heel wat interessante voorwerpen aangetroffen. Op maandag 11 november kan je de site gratis onder begeleiding bezichtigen en de vondsten bekijken.

 

Drie weken geleden startte het archeologische studiebureau J. Verrijckt bvba een opgraving op een groot terrein tussen Opstal en Heerestraat, waar een verkaveling gepland wordt. Tijdens het vooronderzoek in mei vonden ze sporen uit de middeleeuwen en twee zeldzame, zogenaamde ‘klokbekers’. Op basis van dit proefsleuvenonderzoek werd beslist om het volledige terrein te verder te onderzoeken.

 

Geschiedenis van de site

 

Ondertussen hebben de archeologen al meer duidelijkheid over de geschiedenis van de site. Het terrein kan fysiek opgedeeld worden in drie zones. Het noordelijke deel betreft de oudste zone waar de twee in elkaar geplaatste klokbekers werden aangetroffen. Deze dateren tussen circa 2500 en 2000 v. Chr. en zijn in de Kempen vrij uniek.  Naar een restant van een grafcirkel wordt nog verder gezocht.

 

“We volgen met Erfgoed Noorderkempen sinds 2003 alle archeologische onderzoeken in de regio op en het is de eerste maal dat er zulke, bijna volledige klokbekers worden teruggevonden. Ik ken enkel een vergelijkbare vondst uit Merkplas van 100 jaar geleden. Dat potje zit nu in Brussel in het KMKG” zegt Jef Van Doninck, regio-archeoloog van Erfgoed Noorderkempen.

 

Centraal op het terrein werden sporen gevonden van een huisplattegrond van ongeveer 10 op 10 m. Aan de hand van een gevonden scherf wordt deze plattegrond voorlopig gedateerd in de 8e eeuw n. Chr. In het zuiden, op het nattere gedeelte van het terrein, werd een waterput en heel wat aardewerk uit de late middeleeuwen gevonden. De hoeveelheid aardewerk is uitzonderlijk voor de Noorderkempen.

 

Sommige opgravingen leveren vaak maar enkele scherven op, hier zijn het er duidelijk veel meer. De gevonden fragmenten van potten lijken misbaksels te zijn. Verdere onderzoek kan eventueel uitwijzen of er in de late middeleeuwen een pottenbakker in de buurt actief was die hier zijn afval kwam dumpen” zegt archeoloog Jeroen Verrijckt van studiebureau J. Verrijckt bvba

 

Kortom, de site is een bron van nieuwe informatie over verschillende tijdsperiodes. Het veldwerk gaat de komende weken nog verder en daarna worden alle resultaten gebundeld in een rapport. Het is nu al duidelijk dat het onderzoek niet alleen een deel van de geschiedenis in de buurt van Opstal en Oud-Turnhout vertelt, maar dat de gegevens ook nieuwe inzichten brengen over het leven in de Kempen door de tijden heen.

 

72790558_558367424931258_3329353481289990144_n.jpg

 

Gratis rondleidingen

Ben je geïnteresseerd om de opgravingen en de vondsten met eigen ogen te bezichtigen? Dat kan! Op maandag 11 november worden er drie begeleide rondleidingen voorzien: om 11, 13 en 15 uur. Kies zelf wanneer het jou best past.

 

Een rondleiding duurt zo’n 45 minuten. Aangepast schoeisel is aanbevolen. Parkeren kan aan de kerk van Oosthoven, de ingang van de site vind je in de straat Opstal (ter hoogte van huisnummers 8 en 10).

74677146_548097472417537_4243337537084456960_n.jpg
Jeroen Verrijckt